Op zoek naar een kunststofleidingenspecialist voor kunststof lassen

Kunststoffen lassen

Kunststoffen moeten vaak aan elkaar worden gemaakt. Daarvoor kunnen thermoplastische kunststoffen aan elkaar worden gelast of verlijmd. Bijna alle thermoplastische kunststoffen kunnen aan elkaar gelast worden. Dat geldt zeker voor pvc, PP en PE. Het lassen van kunststoffen wordt verkregen door ze op de plaats waar ze aan elkaar moeten worden gehecht, door warmte en druk aan elkaar te laten versmelten. Wanneer de verbinding is afgekoeld, vormen ze een stevige verbinding. Er zijn veel manieren om kunststoffen te lassen. In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van hoogfrequent-, mof-, draad-, extrusie-, spiegel- en stomplassen. Dat zijn verbindingsmethodes voor het verbinden van thermoplastische kunststoffen.


Hoogfrequent lassen

We kunnen in de praktijk snel kunststof lassen door gebruik te maken van een krachtige bundel hoogfrequente geluidstrillingen. Bij deze methode worden twee kunststof vlakken puntsgewijs aan elkaar gemaakt. De verbinding is sterk, maar het nadeel is dat het geen waterdichte verbinding is. Het ultrasoon lassen is een techniek die in de jaren 60 is ontwikkeld. Ultrasoon geluid begint bij 20.000 hertz. We kunnen het niet horen.


Het mof lassen

Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het aan elkaar maken van buizen. De uiteinden worden vetvrijgemaakt en precies tegenover elkaar geplaatst. Daarna kunnen ze door druk en warmte aan elkaar worden vastgemaakt.

Het draadlassen

Bij het draadlassen wordt een las föhn gebruikt. De temperatuur en luchttoevoer van de föhn is instelbaar. Bij het aan elkaar verbinden van twee kunststof onderdelen wordt hete lucht op de te verbinden onderdelen geblazen en op het uiteinde van de lasdraad. Hierdoor wordt het tegelijk verwarmd. Zodra de delen plastisch worden, moet de lasdraad in de naad worden gedrukt. Daarna kan het samen worden gesmolten. Wanneer ze samen zijn gesmolten, is het een zaak van af laten koelen en je hebt een stevige verbinding.


Het extrusielassen

Door gebruik te maken van een extrusielasmachine kunnen grotere delen aan elkaar worden gelast. De lasmachine is nog met de hand te bedienen. De lasmachine verwarmd de toegevoerde draad in de lasmachine tot een plastische vorm. Daarna wordt het in de naad van de te verbinden onderdelen gedrukt.


Het spiegellassen

Bij het spiegellassen worden tweekopse kanten van bijvoorbeeld buizen verwarmd. Zodra de uiteinden plastisch zijn, worden de te verbinden buizen op elkaar gedrukt. Wanneer het is afgekoeld heb je een sterke en waterdichte verbinding.


Het stomplassen

Tijdens het stomplassen worden de kunststofdelen zonder toevoeging van een materiaal aan elkaar bevestigd. Deze methode wordt vooral gebruikt bij het aan elkaar verbinden van zware constructies. In de praktijk worden er veel verschillende methodes gebruikt voor het kunststof lassen . Ook het verlijmen van onderdelen wordt vaak toegepast. Je zal de methode gebruiken die toereikend is.

Kijk op De Jongh Pipesystems voor een professional in kunststofproducten en daarmee gemoeide diensten.


Delen